Adalet Bakanlığı

Asliye Ceza Mahkemesi Nedir?

Hukuk alanı hem teorik hem de pratik uygulamaları içermektedir. Mahkemeler ayrıca hukukun uygulama alanlarına ilişkin olarak da belirli bir ayrım göstermektedir. Asliye ceza mahkemesi nedir tam olarak bu sorunun cevabıdır. Asliye ceza mahkemeleri esasen ağır ceza mahkemelerinin yanı sıra ceza yargılamasından sorumlu mahkemelerdir. Bu durumda hukuk sistemimizde tam yetki bu mahkemelere aittir.

Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen dava ve durumlar spesifik olmakla birlikte, Asliye Mahkemelerinde görülen suçların özellikleri geniştir. “Paylı Mülkiyet Nedir” gibi soruların yer aldığı davalarda suçun mahiyetine ve içeriğine göre asliye ceza mahkemesi görevlendirilebilir ve soruşturma aşaması tamamlandıktan sonra duruşmaya adliyede bakılabilir. ana mahkemeler.

Asliye Ceza Mahkemesi En Az Kaç Yıl Ceza Verir?

Asliye ceza mahkemelerinin geniş yetki alanı, yetkili mahkemenin incelediği suçun unsurlarının ayrıntılarına bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak, ceza mahkemelerinin görevlendirilmediği veya yargı yetkisinin bulunmadığı tüm yargılamalarda ilk derece ceza mahkemesi kullanılabilir.

Bu soruna katkıda bulunan birkaç faktör vardır. Asliye ceza mahkemesinin asgari cezanın kaç yıl olarak vereceği ceza sorusu, aslında ilk derece ceza mahkemelerinin görevlerinin tanımını veya sınırlandırılmasını belirleyen sorulardan biri olarak değerlendirilebilir.

Asliye ceza mahkemesinin ne olduğu sorusuna gelindiğinde bu mahkemelerin verdiği cezaların uzunluğu önemli olabiliyor. İşlem sonunda istenilen ceza süresine ilişkin asgari ve azami ceza talepleri yapılabilmektedir.

Asliye ceza mahkemeleri 10 yıl veya daha az süreli cezalar verebilir. Bu sürenin dolmasından sonra sorumlu mahkeme ve yargılama, ağır ceza mahkemelerine devredilir ve yargılamaya bir üst ceza mahkemesinde devam edilebilir.

Asliye Ceza Mahkemesi En Fazla Kaç Yıl Ceza Verir?

Asliye ceza mahkemeleri hukuk sistemimizin temel unsurlarından biridir. Asliye ceza mahkemeleri, özel olarak genel düzeyde faaliyet gösteren ceza mahkemelerinin yargı yetkisine sahip olmadığı tüm konulara bakmakla görevlendirilebilir.

Asliye ceza mahkemelerinin faaliyet ve yetkileri de gerekli düzenlemelerle belirlenir. Bu düzenlemelerden biri de asliye ceza mahkemesinin verebileceği azami hapis cezasıdır.

İlk derece ceza mahkemesinin ne olduğu sorusu oldukça kapsamlı ve muğlak bir şekilde açıklansa da, ilk derece ceza mahkemelerini diğer ceza mahkemelerinden ayıran bazı unsurlar mevcut olabilir. Bunlardan biri olan asgari cezanın kaç yıl verileceği sorusu, ilk derece ceza mahkemelerinin işleyişini de belirleyebilmektedir.

Buna göre ilk derece ceza mahkemeleri en fazla on yıl hapis cezasına karar verebilmektedir. 10 yıldan fazla cezayı gerektiren davalarda öncelikli olarak ağır ceza mahkemeleri sorumludur.

Asliye Ceza Mahkemesi Dava Ne Kadar Sürer?

Özel ceza mahkemelerinin görev alanı olmadığı sınırda gerekli işlem ve yargılamaların yapılmasından asliye ceza mahkemeleri sorumludur. Bazı ilk derece ceza mahkemeleri aynı zamanda uzmanlık mahkemesi olarak da görev yapabilmektedir.

Suçun başlangıcı ve ilk derece ceza mahkemesinde bakılacak işlem, dosyanın savcı tarafından sunulması ve ilk derece ceza mahkemelerine başvurulan sulh ceza hâkiminin kararı ile devam etmektedir.

İlk derece ceza mahkemelerinin görev alanı ve tanımı diğer mahkemelere göre biraz daha geniş olduğundan, ilk derece ceza yargılamasının ne kadar süreceği sorusu ilgi çekici bir konudur. Buna göre bir davanın ilk derece mahkemelerinde görülmesi ve sonuçlanması için geçen ortalama süre 290 gün.

Asliye ceza mahkemesinin tanımı geniş olduğundan, ilk derece ceza mahkemesindeki işlemler suçun içeriğine göre farklılık göstermektedir. Hukuk davası prosedürünün de dahil edilmesi durumunda ortalama prosedür süresi bir yıldan 2 yıla kadar uzatılabilmektedir.

Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?

Asliye ceza mahkemesi genellikle küçük ve orta dereceli suçlara bakar. Bu mahkeme ceza davalarına bakar ve genellikle hırsızlık, saldırı ve hakaret gibi suçları kapsar. Ayrıca trafik suçları gibi bazı ceza davaları da asliye ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir. Bu mahkeme, ağır cezalar gerektirmeyen ve genellikle yargılanan daha düşük düzeydeki suçlarla ilgilenir.

-Görevi kötüye kullanma suçu,
-Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu,
-Konut dokunulmazlığının ihlali suçu,
-İftira suçu,
-Şantaj suçu,
-Kişisel verilerin kaydedilmesi suçu,
-Parada sahtecilik suçu
-Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu,
-Özel belgede sahtecilik suçu,
-Çevrenin kasten ve taksirle kirletilmesi suçu,
-Basit dolandırıcılık suçu
-Mala zarar verme suçu,
-Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu,
-Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçu,
-Uyuşturucu madde kullanma veya bulundurma suçu,
-Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu,
-Tehdit suçu,
-Hayasızca hareketler ve müstehcenlik suçu,
-Suç işlemeye tahrik suçu,
-Usulsüz ölü gömülmesi suçu,
-Hırsızlık suçu
-Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu,
-Suç uydurma suçu
-Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek suçu,
-Cinsel taciz suçu,
-Suç üstlenme suçu,
-Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu,
-Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti suçu,
-Gürültüye neden olma suçu,
-Dilencilik suçu
-Israrlı takip suçu .
-Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçu,
-Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak suçu,
-Uyuşturucu kullanılmasını kolaylaştırma suçu,
-Özel belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek suçu,
-Fuhuş suçu,
-Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçu,
-Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu,
-Hakaret suçu
-Karşılıksız yararlanma suçu,
-Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu
-Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu,
-Taksirle adam yaralama suçu,
-İhaleye fesat karıştırma suçu,
-Görev sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma suçu,
-Görevi yaptırmamak için direnme suçu,
-Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu,
-Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu,
-Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme suçu
-Aynı konutta birlikte oturduğu kişilere kötü muamele suçu,
-Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçu,
-Vergi kaçakçılığı suçları,
-Güveni kötüye kullanma suçu,
-Kanunlara uymamaya tahrik suçu,
-İmar kirliliğine neden olma suçu,
-Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçu,
-Suçu ve suçluyu övme suçu,
-Mühür bozma suçu,
-Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu,
-Kasten adam yaralama suçu

gibi suçlar da Asliye Ceza Mahkemesinin alanına girebilir.

Asliye Ceza Mahkemelerinin Kurulması

Asliye ceza mahkemeleri, Türkiye’de hukuki süreç içerisinde bir suç işlendiğinde devreye giren mahkemelerdir. Bu mahkemeler genellikle ilçe düzeyinde bulunmakta ve adaletin işleyişini daha etkin kılmak amacıyla kurulmuştur. İlk derece ceza mahkemelerinin kuruluş ve görevleri Türk Ceza Muhakemesi Kanunu ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde belirlenir.

Bu mahkemeler ilgili ilçenin Adalet Bakanlığı tarafından kurulur. Mahkemeler Adalet Bakanlığı tarafından atanan hakim ve savcılardan oluşur. Hakim ve savcılar hukuki bilgi ve tecrübeye sahip profesyoneller arasından seçilip atanmaktadır. İlk derece ceza mahkemeleri genellikle bir başkan, bir veya daha fazla üye hakim ve bir savcıdan oluşur.

Asliye ceza mahkemelerinin görevleri arasında suç işleyen kişileri yargılamak, dosyaları incelemek, delilleri değerlendirmek ve karar vermek yer almaktadır. Mahkemeler ceza davalarını karara bağlama yetkisine sahiptir ve kararları hukuka uygun olmalıdır.

Bu mahkemeler genellikle çok çeşitli suçlara bakabilir, ancak ciddi suçları içeren davaların büyük çoğunluğuna bakarlar. Bu mahkemelerde hırsızlık, dolandırıcılık, saldırı gibi suçlar yargılanabiliyor. Ancak ilk derece ceza mahkemeleri yüksek ceza gerektiren davalara karar vermemektedir; Bu tür davalara ağır ceza mahkemeleri yetkilidir.

MAKALEMİZİ DEĞERLENDİRMEYİ UNUTMAYIN !

Asliye Ceza Mahkemesi Nedir? - 100%

100%

Siz değerli okurlara doğru bilgiler aktarmaktan gurur duyuyoruz. Aklınıza takılan bir soru işareti bulunuyorsa makalemizin altında bulunan yanıt bölümünde sorularınızı ekip arkadaşlarımıza sorabilirsiniz. Ekip arkadaşlarımız sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyar. Hazırlamış olduğumuz bu makaleyi değerlendirmeyi unutmayın.

User Rating: 4.82 ( 227 votes)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu