Nasıl YapılırSağlık

Nasıl Kilo Verilir?

Kilo vermek için etkili yöntemler ve sağlıklı beslenme ipuçları. Hedeflerinize ulaşmak için doğru adımları atın ve sağlıklı bir yaşam sürün.

Sağlıklı bir beden ve zihin, bilişsel, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Vücutta meydana gelen küçük olumsuz değişiklikler bile başta sinir ve sindirim sistemi olmak üzere pek çok organın arızalanmasına yol açabilir. Obezite yaşam kalitesini bozduğu ve yaşamı tehdit eden hastalıklara yol açabildiği için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Kilo verme aşaması kilo alma aşaması kadar kolay olmayabilir. Profesyonel bir beslenme uzmanının yardımıyla daha sağlıklı bir şekilde kilo verebilir, uzun süreli kilo kaybı sağlayabilirsiniz.

Kilo Nedir ?

Uluslararası temel birim, ağırlığın ölçü birimi olan kilogramdır. Bu birim kilogram olarak ifade edilir ve en yaygın olarak “kilo” olarak kullanılır. Kilo boy uzunluğuna bölünerek zayıf, kilolu veya ideal kilo olarak sınıflandırılır. Yaş, cinsiyet ve yaşam tarzı hastalıkta ve kilo yönetiminde önemli rol oynuyor.

Kilo belirtileri nelerdir? 

Dünya Sağlık Örgütü`nün aşırı kiloluluk sınıflandırması baz alınarak obeziteyi ve yüksek kiloyu belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi kullanılmaktadır. Beden kitle indeksi, ferdin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilmiş bir değerdir. Beden kitle indeksi boy uzunluğuna gore vücut ağırlığının tahmin edilmesinde kullanılmakta, vücutta yağ dağılımı ile alakalı malumat vermemektedir. DSÖ`ye gore internasyonal aşırı kiloluluk sınıflandırması Çizelge 1`de belirtilmektedir. Çizelge 1: Yetişkinlerde Beden kitle indeksine gore zayıflık, fazla kiloluluk ve aşırı kiloluluğun sınıflandırılması benzer biçimde şu şekildeki sıralanabilir;

SınıflandırmaBKİ (kg/m2)
 Temel kesişim noktalarıGeliştirilmiş kesişim noktaları
Zayıf (düşük ağırlıklı)<18.50<18.50
Aşırı düzeyde zayıflık<16.00<16.00
Orta düzeyde zayıflık16.00 – 16.9916.00 – 16.99
Hafif düzeyde zayıflık17.00 – 18.4917.00 – 18.49
Normal18.50 – 24.9918.50 – 22.99
23.00 – 24.99
Toplu, hafif şişman, fazla kilolu> 25.00> 25.00
Şişmanlık öncesi (Pre-obez)25.00 – 29.9925.00 – 27.49
27.50 – 29.99
Şişman (Obez)> 30.00> 30.00
 Şişman I. Derece30.00 – 34-9930.00 – 32.49
32.50 – 34.99
 Şişman II. Derece35.00 – 39.9935.00 – 37.49
37.50 – 39.99
 Şişman III. Derece> 40.00> 40.00

Kilo artışı nedenleri nelerdir?

Genellikle aşırı beslenme ve egzersiz eksikliği kilo alımına ve obeziteye yol açar. Obezite; diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarının gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca bazı tıbbi rahatsızlıklar ve ilaçlar da bazı kişilerde kilo alımına neden olabilir. Yanlış beslenme, düzensiz beslenme alışkanlıkları, hızlı yemek yeme, fast food gibi doyurucu olmayan, kalorisi yüksek besinler kilo alımına yol açabilir. Düzensiz yaşam alışkanlıkları ve aşırı alkol, asitli içecek ve gazlı içecek tüketimi vücutta lokal yağ birikimine ve kilo alımına yol açar. Yatmadan önce yiyecek alımınızı sınırlamamak kalp krizi riskinizi artırabilir ve hızlı kilo alımına yol açabilir. Yaşlılıkta meydana gelen hormonal değişimler istenmeyen kilo değişimlerine yol açabilir. Artan stres ve kaygı, yeme ve içme davranışlarında istemsiz bozulmalara yol açabilir. Bu evrelerde yaşanan panik ve stres iştahsızlığa veya aşırı yemeye yol açabilir.

Nasıl kilo verilir?

Bireyin yaşam tarzına, tıbbi geçmişine, beslenme geçmişine (varsa), uygun fiziksel aktiviteye, sağlıklı bir uyku dengesine ve mümkün olduğunca aşırı yemekten kaçınmaya yönelik sürdürülebilir, yeterli ve dengeli bir beslenme sistemi. Kilo verme tedavileri sunulabilir. Stresi mümkün olduğunca azaltın. Fazla kiloların verilmesine yönelik tedavi, beslenme uzmanının önerdiği diyet programıyla gerçekleştirilir. Ancak kilo alımının belirli bir hastalıktan kaynaklanması durumunda, hastalığın temel nedenini tedavi eden uzman doktor, beslenme uzmanıyla birlikte süreci yönetmek için birlikte çalışacaktır. Kilo kaybı sonrası oluşabilecek ciddi kilo kayıplarını önlemek için sağlıklı ve doğru beslenmenin yanı sıra sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve egzersiz yapmak da oldukça önemlidir. Özetle, kilo verme tedavisi şunları içermelidir:

  • Düzenli uyku
  • Düzenli ve iyi beslenme
  • Egzersiz ve spor
  • Öfke ve stresten kaçınma
  • İnsülin direncini kontrol etme
  • Fast food alımını sınırlama Sınırlama
  • İşlenmiş gıdaların alımını azaltma
  • Alkol, asitli içeceklerin alımından kaçınma Gazlı içecekler
  • Aşırı şeker ve tuz tüketimi.
  • içeren yiyecekleri yemeyin. Yeterli su için.
  • Farklı vücut veya ölçülerle karşılaştırma yapmaktan kaçının.
  • Aşırı kilo alımından kaçının.
  • Kilo alımı başka bir tıbbi rahatsızlıkla ilişkiliyse, bu rahatsızlığı tedavi etmek için ilaç kullanmanız gerekecektir.

Kilo direnci nedir?

Kilo kaybına dirence katkıda bulunan bazı sistemik dengesizlikler vardır. Bu faktörlerin hepsi veya sadece biri kilo direncine neden olabilir:

  • Toksinler
  • Hormonal bozukluklar
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Stres
  • Uyku bozuklukları
  • Sinir sistemi bozuklukları
  • Sindirim bozuklukları
  • Sistemik inflamasyon

Kilo genetik midir?

Kilo alma döngüleri ve dolayısıyla vücudun yağ depolama sistemi kişiden kişiye değişir. Genetik yapımız, bazı insanların çok yiyip kilo alamamasında, bazılarının ise çok az yiyip yine de kilo almasında rol oynar. Ancak araştırmalar genetik yapının tek başına obeziteyi açıklamadığını gösteriyor. Çevresel faktörlerin de (diyet, gıda endüstrisi, aktivite düzeyi vb.) insan hayatı üzerinde büyük etkisi vardır.

Bitki çayları kilo vermenize yardımcı olabilir mi?

Bazı bitki türleri yağ yakımını destekler. Yağ yakıcı ve rahatlatıcı özelliğinden dolayı her gün bir fincan bitki çayı içilmesi önerilir. Ancak bitki çayları tek başına bu amaca ulaşamaz. Bitki çayları tek başına kilo vermenize yardımcı olmaz, aşırı tüketimi ise sağlık sorunlarına yol açabilir.

Spor yapmadan kilo verebilir miyim?

Evet, bu mümkündür. Ancak hareketlerin kısıtlanması kilo verme sürecini daha da zorlaştırır ve hedef kilonuza daha geç ulaşmanıza neden olur. Aynı zamanda vücudunuz sarkabilir.

Hangi yiyecekler kilo vermenize yardımcı olur?

Kilo vermenize tamamen yardımcı olacak bir besin kategorisi yoktur. Bazı besinlerin sindirimi kolaydır ve kalorileri düşüktür. Vücut bu tarz besinleri daha kısa sürede sindirir ve sindirim sistemi normal şekilde çalışır. Sindirim sorunları kilo alımına yol açabildiğinden bu besinleri günlük olarak tüketmek mide-bağırsak sağlığınız açısından önemlidir. Örnek olarak yumurta, somon, kabak ve yoğurt verilebilir.

Hangi hastalıklar kilo almaya yol açar?

Obezite her zaman yetersiz beslenme veya egzersiz eksikliğinden kaynaklanmaz. Bazı durumlarda kilo alımına neden olabilecek ciddi hastalıklar da vardır. Toplumda kilo alımına yol açan yaygın rahatsızlıklardan bazıları şunlardır:

  • Obezite
  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Kardiyovasküler hastalık gelişimi
  • Böbrek hastalığı
  • Pankreas hastalığı
  • Kadınlarda polikistik over sendromu kilo alımına neden olur.
  • Bir haftada 5 kilo vermek mümkün mü?
  • Evet, bu mümkündür. Ancak hızlı ve sağlıksız bir şekilde verilen kilolar kısa sürede hızlı kilo alımı olarak geri dönecektir. Aynı zamanda çeşitli hastalıklar da ortaya çıkabilir.

Evde nasıl kilo verebilirim?

Vücudunuzu zorlamayacak veya yaralamayacak şekilde orta düzeyde beslenmeli ve evde orta düzeyde egzersiz yapmalısınız. Günlük ev temizliğiyle kaybedilen enerji, egzersizin yerini tutamaz; çünkü egzersiz, vücuda istikrarlı bir tempo ve esneklik kazandıracak hareketleri içermez. Yaşınıza ve kilonuza göre vücudunuzun o bölgesine uygun hareketleri yapmanız gerekiyor.

Detoks suları kilo verdir mi?

Aynı şey detoks suyu ve bitki çayı için de geçerlidir. Detoks suyu yağ yakımına yardımcı olur. Ancak kilo vermenize yardımcı olmak için tek başına bu yeterli değildir.

Kilo hamile kalmaya engel midir?

Kilo, hamile kalmayı planlayan hamile kadınlar için önemli bir faktördür. Aşırı kilolu olmak yumurtalık fonksiyonlarını ve yumurtlamayı bozarak hamile kalmanızı zorlaştırabilir. Bu durumlarda gebeler beslenme uzmanının rehberliğinde beslenme değişiklikleri yaparak ideal kilolarına ulaşabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu